Pomimo tego, że jaszczurki te nie są stadne, często żyją w małych grupach.
Ogólny zarys ciała tego gekona trochę się różni od innych felsum, jest bowiem lekko spłaszczony. Charakterystyczną cechą tego gatunku jest niezwykle jaskrawe ubarwienie, praktycznie niezmienne od urodzenia.
Ze względu na środki ostrożności nie są upubliczniane dokładne miejsca ich występowania w naturze. Znane są jedynie kilku herpetologom oraz pracownikom Senkenberg Museum we Frankfurcie nad Menem. Wiadomo jednak, że zamieszkuje tereny północno-zachodniego Madagaskaru, wyspę Nosy Be, okolice Antsatsaka’i.
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA. Obowiązują Polityka prywatności i Warunki korzystania Google.